favicon
item

Uniunea Europeană va interzice vanzarea televizoarelor 8K si 4K din cauza ineficientei energetice

Uniunea Europeană urmeaza să interzică vanzarea televizoarelor 8K si partial 4K pentru că nu îndeplinesc anumite criterii de consum, în contextul actual, extrem de relevante.

Cel mai probabil incepand cu 1 martie 2023, nu va mai exista niciun televizor 8K comercializat în UE. Regula afecteaza si unele categorii de televizoare OLED 4K și QLED 4K de înaltă performanță.

Totul porneste de la ceea ce numește Indice de eficiență energetică, IEE. Pentru constatarea eficienței energetice a unui ecran, Comisia Europeană a analizat date de la ecranele comercializate între 2012 și 2017.

O varianta ar fi ca producătorii de televizoare să instituie un mod de imagine UE. Regula UE este ca televizorul să treacă standardul de eficiență doar în modul de imagine prestabilit pentru un semnal SDR, care este setat din fabrică și care trebuie sa fie setarea implicită din fabrică. Calitatea imaginii televizorului ar fi insa, mult mai slaba.

Problema producatorilor este că aceste norme sunt impuse dintr-o dată și fără o perioadă de grație! Mult mai usor ar fi fost ca Uniunea sa solicite ca televizoarele noi să aibă integrat automat un reminder de activitate, care să permită un pop-up pe ecran, dacă utilizatorul nu interacționează cu telecomanda.