favicon
item

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

In iunie 2022 s-a sarbatorit jubileul celor 70 de ani de domnie ai Reginei Elisabeta a II-a, la Londra, de peste un milion de oameni. Pe 8 septembrie 2022, regina s-a stins din viaţă, la Palatul Balmoral din Scoţia, la vârsta de 96 de ani.

Pe 21 aprilie 1926 la Londra s-a născut primul copil al ducelui şi ducesei de York, Elizabeth Alexandra Mary. După ce, în 1936, tatăl ei, George, a devenit rege, Elisabeta s-a pregătit continuu pentru preluarea acestui rol. Primul discurs pe care l-a tinut Elisabeta a fost la vârsta de 14 ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe 6 februarie 1952 a murit George al V-lea al Regatului Unit, iar fiica sa, Elisabeta, în vârstă de 25 de ani, a devenit automat regină. Încoronarea a avut loc dupa un an şi jumătate, în iunie 1953, în Westminster Abbey. În noiembrie 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu prinţul Philip al Greciei, de origine germană. Un an mai trâziu s-a născut primul lor fiu, Charles. Au urmat fiica, Anne, apoi doi ani mai târziu Andrew, în 1960, şi Edward, în 1964.

În 1953 Elisabeta a rostit primul discurs de Crăciun în calitate de regină. Părţi din continentul african inca erau colonii britanice, India îşi cucerise independenţa cu putin timp in urma, Cancelar al Germaniei era la acea vreme Konrad Adenauer, iar televiziunea în culori era încă un vis. În aceste decenii marcate de schimbări, a existat o singura constantă, Majestatea Sa, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Coroana poate fi şi o povară, intrucat presupune responsabilitate şi o viaţă întreagă fără sferă privată. Probleme de familie, divorţuri, decese, aventuri, toate acestea, Regina Elisabeta a ştiut să le gestioneze în felul ei tipic: riguros şi fără mari tensiuni.

Elisabeta a II-a a fost apreciată, respectată şi iubită de popor.

Lumea îşi ia rămas bun de la Elisabeta a II-a, care a fost regină peste şapte decenii, mamă a patru copii, personalitate marcantă a Secolului XX şi a prezentului. Succesor la tron va fi fiul ei, Charles, până acum duce de Cornwall şi prinţ de Wales.

          Farewell, my Queen!

 

ReginaElisabeta1-9954.jpg